Lisita (Fulica atra L.)
Recunoastere: Este pasare migratoare, care soseste in februarie-martie
si pleaca in octombrie-noiembrie. Multe exemplare se comporta insa ca specii
sedentare sau eratice.
Caracteristic pentru lisita este corpul complet negru mat, cu o pata alba
pe frunte, in prelungirea unui cioc ascutit si mediu ca lungime, care este tot alb.
Picioarele sunt gri-verzui, avand degetele prevazute cu lobi
inotatori mai inchisi la culoare decat acestea.
Greutatea variaza intre 0,6-1,0 kg, masculii fiind usor mai mari.
Glasul este un tipat ascutit, monosilabic, care se aude de departe si relativ
frecvent din stufurile in care se retrage prudent din fata potentialilor dusmani.
Simtul cel mai dezvoltat este vazul.
Habitat: In Romania este considerata una dintre cele mai comune
pasari acvatice, intalnita din Delta si Lunca Dunarii pana in zona dealurilor, in
aproape toate baltile cu stuf.
Hrana: Se compune din plante acvatice, de suprafata sau din apa,
insecte acvatice si larvele lor, melci, pestisori bolnavi, icre etc.
Dusmani: Mamiferele pradatoare din mediul acvatic si pasarile
rapitoare de zi. Dintre acestea, ulii de trestie si ciorile grive sunt cele mai
pagubitoare pentru oua si pentru pui.
Obiceiuri: Se aduna in carduri mari inainte de migratie. Migreaza in
timpul noptii. Desi se inalta greu de pe apa, alergand pe suprafata acesteia
inainte de a-si lua zborul, dupa ce ajunge in aer poate parcurge, cu usurinta,
distante foarte mari.
Reproducere: Este specie monogama. Depune o ponta de 7-12 oua in
luna aprilie, intr-un cuib amenajat fie in stuf, fie pe plaur. Incubatia dureaza
21-23 de zile, ambii parinti clocind alternativ ouale, dupa depunerea celui din
urma. Puii sunt nidifugi si parasesc cuibul dupa 3-4 zile. Poate depune chiar
doua randuri de ponte pe an. De mentionat agresivitatea masculilor,
manifestata in apararea teritoriului, impotriva semenilor, dar si a altor pasari.
Vanare: Se face in perioada 1 septembrie - 31 ianuarie, la paza de
seara si de dimineata, in imediata apropiere a baltilor. De asemenea, se
practica si vanatoarea la goana in stufuri mai rare si nu prea intinse. Se
folosesc alice de 2,5 - 3,0 mm.

  << Atlas